Thursday, December 13, 2012

Retorika

Assalamualaikum.

Uh oh. Blog yang ditinggal sekian lama. Bersawang beranak-anak sudah debu habuk di papan kunci ini. Semalam 12-12-12. Lepas ni takkan ketemu lagi tarikh itu. Ke ahli sains mahu ubah bulan menjadi 13 supaya kita dapat ketemu 13-13-13. Mengarut. Allah dah nyatakan bahawa dalam satu tahun ada 12 bulan. ^^

Baiklah, semester ini dilalui dengan agak tidak lancar seperti sebelum sebelum ini. Banyak perkara berlaku. Yang menyedihkan, yang menyayat hati, yang merosak minda. Aik. Masakan tiada satu pun yang menggembirakan? Hehe. Mestilah ada yang menyeronokkkan, yang mencuit hati malah yang membaiki minda.

Jatuh kena bangkit semula. Cabaran dihadapi bukanlah sekadar untuk jatuh terus jatuh dan jauh dan jatuh lagi jatuh kemudian jatuh jatuh jatuh jatuh...... Namun, sekali jatuh, bangkit! 2 kali jatuh, bangkit! Selemau mana kita, selemah mana kita, selagi kita bangkit, kita akan bersama yang kuat. Lagipun Allah dah berfirman juga yang DIA tidak akan timpa sesuatu untuk hambaNYA melainkan kerana mereka mampu. HambaNYA? Kita lah! Siapa lagi. Ohoi.

Semester sudah mahu berakhir, cuti musim sejuk bakal datang. Ada yang pulang, ada yang tinggal. Semalam salju menyejukkan lagi bumi Beijing, putih kemudian hitam dikotori habuk dan debu. Macam hati kita ye? Brrr. Naudzubillah.

Jiwa masih diberi kurnia untuk menghirup liku-liku hidup yang mematangkan diri, jadi ayuh bersama kita sedut kita hirup yang bermanfaat dalam menjalankan tugas kita sebagai hamba dan sebagai ketua. Aik. Hamba tapi ketua? Unik bukan. Itulah kita jika kita di jalan yang benar. Moga-moga.

45 minit dari sekarang, test akan bermula. Buat sehabis baik! Woohoo!

No comments: