Wednesday, August 8, 2012

Inilah

Salam.

Berhabuk bersawang sudah laman sesawang ini. Inilah manusia, apabila sudah punya masalah, punya kesusahan baru mahu bersihkan sesuatu, perbaharui sesuatu.

Kali ini, entri yang ditaip merupakan entri yang sudah lama tidak disentuh. Berkaitan dengan cinta.

Cinta? uhuk uhuk.

Kebanyakan kenal diri saya dan siapa yang saya akan ketengahkan. Sehingga hari ini, hati ini masih tidak pernah berbolak-balik mengharapkan masa depan yang diredhai.

Bercerita mengenai masa depan, rasanya ramai yang menganggap bahawa harapan itu tidak semestinya akan berjaya dicapai namun, masih ramai juga berfikiran bahawa harapan itu jangan setakat diimpikan sahaja namun harus cari jalan, usaha dan paling terakhir, tawakal.

Kehidupan sementara bukan bermakna ia memendekkan lagi usaha (putus asa), namun ia memanjangkan lagi jejak usaha dalam memperoleh apa yang dikehendaki.

Kita tidak dapat mengagak masa depan kita namun kita dapat merancang apa jenis usaha yang patut kita lakukan.

Jika tersilap langkah, pohon maaf dan jangan cepat melatah. Saya mengalami kesukaran dalam menghadapi masalah kerana diri ini masih belum matang namun saya akan cuba sedaya upaya dalam menjadikan impian yang dibina tidak hanya menjadi satu mimpi tanpa usaha.

Sesungguhnya pahit usaha itu merupakan kemanisan pencapaian.

Berbalik kepada 'cinta'. Main-main sudah tidak lagi menjadi perkataan apabila bercerita mengenai mendirikan baitulmuslim. Setiap aspek sedang dikira, setiap halangan sedang difikirkan. Namun cukup jika hanya berfikir?

Oh, tidak sama sekali. Tindakan perlu diambil, walau apa pun hasilnya, itulah yang meningkatkan tahap kematangan yang dicari.

 Insyaallah akan dipermudah, jika susah maka itulah ujian yang akan dilalui dalam menyambung rentetan kehidupan.

我爱你

No comments: