Thursday, January 26, 2012

Sahabat

Salamualaik.

Bercerita pasal sahabat. Perkataan 'Sahabat' itu sendiri apabila dituturkan, lebih akrab bunyinya, lebih rapat hubungannya.

Sahabat yang boleh jana pahala kita. Sahabat yang boleh jana dosa kita.

“Sebaik baik sahabat disisi Allah ialah orang yang terbaik terhadap temannya dan sebaik baik jiran disisi Allah ialah orang yang terbaik terhadap jirannya” (H.R al-Hakim).

Hadith di atas terang-terang menyatakan siapakah sahabat/jiran yang terbaik dan kita dapat fikir sendiri siapakah tidak.

Namun ada juga di antara kita yang terlepas pandang dan beranggapan bahawa Sahabat hanyalah mereka yang berasal dari tempat yang sama seperti dari Malaysia, ada juga yang beranggapan yang sama agama barulah dipanggil sahabat.

Bagi saya sendiri, sahabat yang sebaiknya adalah kerana Allah. Maka hari ini jika kita punya sahabat bukan berasal dari Malaysia, bukan beragama Islam namun jika kita bersahabat dengan mereka semata-mata kerana Allah, nescaya kita semua merupakan sahabat yang diidamkan.

Bayangkan, yang mana hari ini tiada prejudis antara kita dengan sahabat, tiada buruk sangka, tiada fitnah malah tiada tipu muslihah kerana kita bersahabat untuk mendapatkan Redha, maka segala apa yang buruk, akan kita tinggalkan.

Bersahabat bukan untuk diri sendiri, namun untuk mereka dan Allah S.W.T

-Sahabat-

Terima kasih buat semua sahabat tak kira kenalnya kita di mana, jauh dekat sekarang dan sayangnya sesama kita dengan izin Allah. :)

3 comments:

GBM said...

tanpa sahabat hilanglah ukhwah dalam masyarakat.

Fauzan Ghazi said...

sahabat tu cermin kite.

Anonymous said...

Dalam satu hadis Rasulullah bersabda: “Allah telah mengutuskan malaikat kepada seorang lelaki semasa dalam perjalanan untuk menziarahi saudaranya kerana Allah”. Lalu malaikat bertanya: “Nak kemana?” Dijawab: “Aku mahu menziarah saudara ku… … ..” Tanya malaikat lagi: Untuk apa?” lelaki itu menjawab: Tiada apa-apa tujuan.” Ditanya lagi: “Apa hubungan dengan kamu?” Lalu dijawab oleh lelaki itu:” Tiada apa-apa hubungan.” Ditanya lagi: ” Apa budinya kepada kamu?” Dijawab:”Tiada apa-apa pun.” Ditanya lagi:” Apa tujuannya?” Lelaki itu menjawab:
” Aku mencintainya kerana Allah.” Berkata malaikat: sesungguhnya Allah telah mengutusku kepada mu untuk memberitahu bahawa kerana kecintaanmu kepadanya maka ALLAH telah mengizinkan kamu memasuki syurgaNYA.” (Riwayat Muslim)