Wednesday, January 11, 2012

Cuti Musim Sejuk

Salamualaik.

Cuti musim sejuk bermula. Buku-buku ditutup buat sementara. Kesejukan sedang mencapai maksimum. Jari-jari mula menitip setelah hampir sekian lama tidak mencoret.

Cuti. Kami di luar negara, Beijing ni, tiba sahaja cuti musim sejuk atau cuti musim panas, kebanyakan mula memikirkan apa yang patut dirancang dan apa yang patut dilaksanakan.

Ada yang merancang pulang ke Malaysia, ada yang merancang untuk melancong, dan ada juga yang merancang untuk berada di Beijing sahaja. Mari kita ambil perbezaan antara perancangan pelajar luar negara dengan perancangan pelajar di dalam Malaysia.

Semestinya apa yang otak hati kita terfikir merupakan, pelajar luar negara akan merancang untuk ke tempat yang lebih jauh dan menyeronokkan seperti Korea, Austria, Europe dan sebagainya, namun pelajar dalam negeri, mereka akan fikirkan pulau-pulau di Malaysia, Pulau Langkawi, Pulau Redang dan sebagainya.

2 destinasi namun perbezaannya amat ketara. Pelajar dalam negeri, mereka kebanyakan akan berhempas pulas untuk bekerja, berjimat untuk peroleh sdikit duit lebih untuk berjalan manakala pelajar tajaan, untungnya mereka hanya perlu berjimat. Jadi, apabila kebanyakan antara kita yang berada di luar negara mula muat naik gambar di negara-negara yang berlainan, tidakkah pelajar dalam negeri akan rasa rendah diri dan banyak dari mulut mereka, 'Untung lah'.

Memang rezeki tu sudah ditetapkan untuk masing-masing namun cara kita manfaatkan bukan dengan meng'update' apa yang kita dapat, ke mana kita pergi. Kenapa?

Ini sebab kita membuka pintu untuk mereka yang tidak berpeluang ke luar negara untuk berfikir sejenak dan berkata, 'Tak adillah macam ni'. Walhal, rezeki yang kita peroleh dari Dia yang Maha Adil. Jadi, tidakkah kita terasa bahawa kita telah mencela sedikit (dalam keadaan tidak sedar) keadilan Dia?

Ada pula yang berada di luar, tatkala ingin pulang ke Malaysia, bisnes yang difikirkan. Apa yang boleh dijual, kebanyakannya mahal di Malaysia, murah di tempat belajar. Bisnes dikaitkan dengan modal, jadi pelajar tajaan boleh dikatakan kebanyakannya punya modal sendiri untuk berniaga, berbeza dengan pelajar di Malaysia, yang bergantung pada PTPTN atau hasil kerja sendiri di francais-francais McDonald, KFC, warung dan sebagainya untuk memulakan bisnes.

Jadi, sama-sama kita fikir, sama-sama kita tentukan cara untuk kita berbuat sesuatu agar orang lain merasakan bahawa rezeki yang Allah bagi itu sama rata, dan niat untuk sesuatu perlaksanaan itu terus ke Jalan Allah. :)

PS : Selamat jalan, selamat pulang kepada semua kawan-kawan tidak kira di mana sahaja. Betulkan niat kerana Allah. Belajar dan berkongsilah walau secebis. Jaga diri.

1 comment:

loVe puRpLe said...

seronok tgk org lain g oversea.. hopefully someday can fly olso..
(^-^)